Ağır sportif aktiviteler sonrasında özellikle kaslarda eklemlerde ve bağlarda ağrılar ve kramplar oluşur. Bu ağrıların giderilmesi, bağların rahatlatılması amacıyla yapılan masaja spor masajı ismi verilir. Spor masajını klasik masajdan ayıran en önemli özellik uygulanan hareketlerin ritmi ve pres şiddetinin farklı oluşudur.
Spor masajları genellikle bölgesel masaj olup kısmen de bütün vücuda uygulanabilir. Asıl amaç ağrı yaşanan bölgedeki adalelere yoğunlaşarak kas gruplarının en derinlerine inmek ve krampları terapi etmektir. Bu sebeple diğer masaj türlerine nazaran daha ‘’sert’’ uygulanan bir masaj türüdür.
Spor masajının kökeni
Spor masajının tarihin erken dönemlerine dek uzanan bir geçmişi vardır. Antik Yunan ve Romalılar atletizm idmanlarında masaj ve egzersizi birleştirmiştir. Çeşitli Asya kültürleri de dansçılar ve dövüş sanatları öğrencileri için masaj biçimleri geliştirmişlerdir. Buna karşın, spor masajı resmi bir uygulama olarak, Sovyetler Birliği ve Komünist Blok ülkelerinde 1960’larda başlamıştır. Sovyet takımları, onlarla birlikte seyahat eden ve atletlerini düzenli ve sürekli olarak hazırlayan masaj terapistlerine sahip olmada ilktiler.
Spor ve kültürel takaslar yoluyla, spor masajı kavramı 1970’lerde Avrupa ve ABD’ye gelmiştir. Zamanla spor masajının faydaları kabul edilir olmuş ve spor masajı, önce profesyonel atletlerin, sonra üniversiteli ve amatör atletlerin antrenman rejiminin bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde spor masajı Amerikan Masaj Terapisi Derneği tarafından bir uzmanlık alanı olarak tanınmaktadır.
Spor masajının faydaları
- Kasları gevşetir.
- Yorgunlukla savaşır.
- Eklemlerinizin çevresindeki şişlikleri indirir.
- Sirkülasyonu ve bağışıklık sistemini geliştirir, bu sayede vücut kendini daha hızlı yeniler.
- Vücut direncinizi ve esnekliğinizi arttırır.
- Kalp atışını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür.
- Ağır bir egzersiz yaptıktan sonra vücudunuzun daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur.
- Kaslardaki gerginliği azaltarak sakatlığın önüne geçmeye yardımcı olur.